Morgan Johansson, SWE
Rotunäyttelyissä ponit ja hevoset arvostellaan yksitellen omissa ikäluokissaan. Arvostelut ovat julkisia ja ne voidaan julkaista esimerkiksi rotuyhdistyksen lehdessä ja nettisivuilla.
Rotunäyttelyissä ponit ja hevoset arvostellaan yksitellen omissa ikäluokissaan. Arvostelut ovat julkisia ja ne voidaan julkaista esimerkiksi rotuyhdistyksen lehdessä ja nettisivuilla.
Rotunäyttelyissä kiinnitetään suurta huomiota hevosen/ponin rakenteeseen ja liikkeisiin, mutta sen lisäksi merkitystä on myös rodun ominaispiirteillä ja sillä, miten hyvin näyttelyyn on valmistauduttu sekä Hippoksen näyttelyitä enemmän ns. lavasäteilyllä (presence). Rotunäyttelyissä ponit ja hevoset arvostellaan yksitellen omissa ikäluokissaan. Poni tai hevonen asetetaan tuomarin/tuomarien eteen harjaton puoli tuomariin päin. Rotunäyttelyissä valitaan Best in Show -kolmikko, minkä lisäksi jaetaan myös erityispalkintoja. Arvostelut ovat julkisia ja ne voidaan julkaista esimerkiksi rotuyhdistyksen lehdessä ja nettisivuilla.
Joka rodulla on omat sääntönsä, sekä kirjoitetut että kirjoittamattomat, siitä miten hevonen tai poni tulee valmistella näyttelyyn ja miten se tulee siellä esittää. Shettisnäyttelyissä on omat säännöt, jotka löytyvät täältä. Myös rotuyhdistysten yhteisiä näyttelyitä pidetään, näistä suurimpana elokuinen PONY-näyttely, joka kokoaa satoja poneja.
Kaikki hevoset ja ponit eivät voi osallistua Hippoksen tai rotuyhdistysten järjestämiin näyttelyihin esimerkiksi polveutumisensa vuoksi. Tarjolla on kuitenkin nykyään paljon epävirallisia näyttelyitä, joihin ovat tervetulleita kaikki. Harjoitusnäyttelyt ovat erinomaisia varsinkin nuorille poneille sekä aroille esittäjille harjoitella ennen virallisiin näyttelyihin siirtymistä. Ympäri Suomen ja ympäri vuoden järjestetään harjoitusnäyttelyitä ja Match Show’ta. Järjestävinä tahoina toimivat ratsastusseurat, tallit, hevoskerhot, jopa yksityishenkilöt.
Perinteisessä Match show:ssa hevosten ja ponien rakenne ja liikkeet esitetään tuomarille pareittain kolmiouralla. Toinen parista saa ykköspalkinnon (punaisen ruusukkeen) ja toinen kakkospalkinnon (sinisen ruusukkeen) . I-palkitut jatkavat suoraan loppukehään BIS-valintoihin, usein tuomari nostaa loppukehiin myös II palkinnon saaneita päivän kunnon mukaan.
Nykyään harjoitusnäyttelyiden eri malleja on kuin järjestäjiäkin, mm. eläimet arvostellaan luokissa joiden luokkavoittajat ainoastaan jatkavat päivän parhaiden valintoihin. Loppukehissä palkitaan usein osallistujia erikoispalkinnoillakin, esim. parhaat esittäjät ja yleisön suosikki. Epävirallisissa näyttelyissä tuomari voi olla periaatteessa ihan kuka tahansa, mutta nykyään Hippoksen tuomareitakin löytää arvostelemasta näistä näyttelyistä. Näistä voikin siis saada asiallisen arvostelun hevosesta tai ponista, jota ei viralliseen näyttelyyn voi viedä.
Näyttelyluokat: Angela Glatthaar, SUI
Käyttöluokat: Lia Merimaa
Näyttelyluokat: Remond Molenkamp, HOL
Käyttöluokat: Edith Molenkamp, HOL